Volg Furnidure op twitterVolg ons op twitter https://twitter.com/furnidure

  • Furnidure, maatwerk meubels steigerhout en plaatmateriaal
  • Furnidure, maatwerk meubels steigerhout en plaatmateriaal
  • Furnidure, maatwerk meubels steigerhout en plaatmateriaal

Regelmatig wordt de vraag gesteld welke materialen geschikt zijn voor het maken van de diverse meubels. Het antwoord hierop is eigenlijk vrij simpel, namelijk 'alle materialen'. Alleen hebben wel alle materialen zo hun eigenschappen die het voor een bepaald meubelstuk geschikt of juist minder-geschikt maken.

Meubels Steigerhout:

Gebruikt steigerhout in de meubelbouwSteigerhout is natuurlijk ongelooflijk populair, het is redelijk makkelijk bewerkbaar en goed betaalbaar in aanschaf. Een groot probleem met steigerhout is echter wel dat het hout zelf flink kan werken (uitzetten / krimpen). Bij binnentoepassingen valt de werking nog wel mee omdat de vochtigheid en temperatuur in huis doorgaans redelijk constant is. Bij buitentoepassingen dient hier echter wel goed rekening mee gehouden te worden. Tuinbanken van steigerhout en andere steigerhouten tuinmeubelen krijgen het vaak zwaar te verduren en het is dus verstandig vooraf te bepalen waar het meubelstuk zal komen te staan, ochtendzon of middagzon.

Gebruikt steigerhout:

Mooi om te zien met een groot nadeel, het kan niet bewerkt worden. Kan niet bewerkt worden in de zin van schaven of schuren, hiermee verwijder je namelijke het effect van het gebruikte steigerhout. Hierdoor is het gebruik van gebruikt steigerhout minder geschikt voor het maken van bijvoorbeeld kinderbedden of tafels in verband met splinters.

Nieuw steigerhout:

Een groot voordeel van nieuw steigerhout is dat het in alle opzichten bewerkt kan worden. Hierdoor is het mogelijk om stabielere en mooiere verbindingen te maken in het meubel. Door de planken eerst vlak te schaven ontstaan er ook rechtere zaagsnedes wat uiteindelijk leidt tot stabielere verlijming. Voor het gebruik van kindermeubilair is blank steigerhout dan ook een betere keuze omdat dit mooi kindvriendelijk afgewerkt kan worden. Indien gewenst kan het meubel dan alsnog in kleur gebracht worden middels een transparante beits. Geen angst voor splinters en in veel kleuren af te (laten) werken.

 

Meubels MDF:

In de meubelbouw is MDF ook een razend populair materiaal. Uiterst betaalbaar en doorgaans goed strak af te werken. Het is daarom ook logisch dat we dit materiaal veel tegen komen in de massa-industrie. MDF heeft echter wel een groot nadeel en dat is dat het behoorlijk kwetsbaar is. Weersinvloeden zijn funest en beweging is doorgaans ook niet echt bevordelijk en geeft grote kans op beschadigingen. Komt een meubel op 1 plek te staan en blijft het daar de eerste 10 jaar nog staan, dan is dit een prima materiaal om te gebruiken. Wordt het meubel echter regelmatig verplaatst, dan is een meubel van multiplex een betere keuze.

 

 

Tuinhout:

TuinhoutOok tuinhout is een zeer verrassend materiaal om mee te werken. Veelal heeft het hout een fraaie tekening in zich en is verder prima te bewerken voor kleinere onderdelen, denk hierbij aan bij voorbeeld dienbladen, bepaalde buro-accessoires of decoratieve seizoensartikelen zoals onze kerstboom.

 

 

 

 

 

 

Timmerpanelen

TimmerpaneelEen materiaal wat ook voorbij komt zijn de z.g.n. timmerpanelen. Dit zijn verlijmde vuren (of grenen) delen speciaal voor de meubelbouw. Doordat deze delen speciaal voor de meubelbouw zijn geselecteerd en samengesteld, is de kans op het werken en/of kromtrekken van het hout beduidend minder. Mocht het dus van groot belang zijn dat het hout niet krom gaat trekken, zoals bij voorbeeld bij de wandborden omdat anders de liggers alle kanten op komen te staan, dan zijn deze meubelpanelen een uitkomst. De gangbare dikte voor deze panelen is 18 mm, de panelen zijn in diverse lengtes en breedtes leverbaar.

 

Naast het gebruik van bovengenoemde materialen zijn er natuurlijk tal van andere opties denkbaar, denk hierbij aan:

  • Multiplex
  • Betonplex
  • Underlayment
  • OSB-plaat
  • Laminaat